Meniu utilizator

Anunturi
Adauga anunt
SiteMap

Citeste On-Line

Monitorul Expres - Citeste On-Line
 
Monitorul de Alba - Citeste On-Line
 
Monitorul de Cluj - Citeste On-Line
 
Monitorul de Sibiu - Citeste On-Line

Linkuri

 
Home arrow Stiri Auto arrow Stiri arrow Litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10 lei
Auto Ieftine *** Volkswagen  Passat   2008 140.- EUR *** Dacia  Logan   2006 1 750.- EUR *** Fiat  Ducato   2006 5 000.- EUR *** 
Litrul de benzina si motorina ar putea ajunge la 10 lei | Imprimare |
• Acum, preţul benzinei se apropie vertiginos de pragul psihologic de 6 lei, după ce au crescut accizele
• Cele mai sumbre scenarii prevăd că dacă barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15 lei
Benzina se apropie de pragul de 6 lei! Cel mai scump sortiment costă deja 5,9 lei/litru, după ce statul a pus şi el umărul la creşterea preţurilor carburanţilor. Cea mai nouă scumpire a carburanţilor a fost anunţată marţi seara. Motivul? Au crescut accizele, după eliminarea din Codul Fiscal a unei facilităţi pentru promovarea utilizării biocarburanţilor. Astfel, după „cotaţiile internaţionale ale petrolului“, apare un al doilea factor în balanţa majorării preţurilor. Iar cele mai sumbre scenarii prevăd că dacă barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15 lei.

La un pas de pragul psihologic

Un litru de benzină (din cea mai scumpă) este la un pas de pragul psihologic de 6 lei. Asta după ce Petrom a anunţat marţi seara că a mai pus 8 bani pe litru, iar la motorină încă 6 bani pe litru. În acest fel, la staţiile Petrom, cel mai scump sortiment de benzină costă acum 5,9 lei pe litru. Compania arată într-un comunicat că pînă marţi produsele cu conţinut de biomasă beneficiau de o acciză redusă. Modificarea a determinat o creştere de opt bani pe litru a preţului benzinei care conţine minimum 5% biomasă, iar motorina cu conţinut de minimum 5% biomasă s-a scumpit cu şase bani pe litru. Cît despre celelalte benzinării (Rompetrol, LukOil, Agip, Mol), orice sortiment, fie că vorbim de benzină sau motorină, costă peste 5 lei pe litru. Analiştii economici estimează că dacă barilul de petrol atinge valoarea de 200 de dolari, atunci litrul de benzină şi motorină ar putea ajunge la 10-15 lei. Ieri, preţul petrolului Brent a crescut la aproape 116 dolari pe baril. „Nimeni nu poate spune ce se va întîmpla în continuare pe piaţa petrolieră. S-au avansat teorii potrivit cărora este posibil ca în următoarele săptămîni barilul să depăşească 200 de dolari, pentru că acolo (referitor la protestele din ţările arabe, n.r.) este un proces care se află în mişcare. Dacă se vor potoli lucrurile, barilul se va stabiliza. Însă dacă ajunge la 200 de dolari, atunci carburanţii din România ar putea costa la pompă chiar şi 10-15 lei“, a declarat pentru NewsIn analistul economic Aurelian Dochia.

În România, carburanţii se scumpesc oricum

Potrivit acestuia, cea mai vizibilă şi imediată schimbare, în urma incidentelor din ţările arabe, de altfel mari producătoare de petrol, este scumpirea carburanţilor, apoi a gazelor, electricităţii şi, implicit, vor fi antrenate în lanţ majorări în sectorul de producţie, inclusiv la pîine. „Producătorii vor ridica şi ei preţul produselor comercializate, întrucît şi benzina şi motorina se vor scumpi“, a spus Dochia. La rîndul său, analistul Ilie Şerbănescu a declarat pentru NewsIn că, în România, carburanţii se scumpesc oricum, chiar şi atunci cînd scade preţul barilului de petrol. „Cei trei mari petrolişti din domeniu (OMV Petrom, Rompetrol şi LukOil România, n.r.) scumpesc carburanţii oricum, chiar şi atunci cînd scade barilul. Dar ei nici nu scad preţul benzinei şi motorinei cînd scade barilul. Băieţii ăştia uită să mai scadă, sînt nişte mincinoşi. În continuare, se poate întîmpla orice, iar statul român nu poate face nimic, din moment ce a vîndut altora resursele sale de petrol“, a spus Ilie Şerbănescu.

„Cît de justificată este creşterea carburanţilor la pompă, e greu de spus“

De asemenea, directorul Direcţiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Săndulescu, a declarat Agenţiei NewsIn că este greu de spus ce se va întîmpla în continuare şi că, dacă se majorează preţurile mondiale, nu înseamnă că automat trebuie să crească şi în România. „Dacă societăţile româneşti au încheiat contracte pe termen lung, atunci scumpirea barilului nu ar trebui să se resimtă imediat, iar noi nu ar trebui să fim afectaţi. Dacă preţurile mondiale cresc, nu înseamnă că automat trebuie să crească şi aici. Benzinarii vor invoca creşterea de preţ mondială, dar cît de justificată este creşterea carburanţilor la pompă, e greu de spus“, a precizat Alexandru Săndulescu.

Conflictele din Orient urcă preţul petrolului

• Preţul petrolului Brent a crescut ieri la aproape 116 dolari pe baril, cotaţia argintului a atins un maxim al ultimilor 31 de ani, iar aurul este la mai puţin de 0,5% de un nou record istoric, din cauza răspîndirii protestelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, transmite Reuters. Cererea pentru active sigure, precum aurul, a crescut odată cu avansul preţului petrolului, care a atins săptămîna trecută maximul ultimilor doi ani şi jumătate. În Libia, războiul civil pare iminent, iar Yemenul, Iranul şi Omanul se confruntă cu intensificarea protestelor. În Iran, care asigură circa 4,7% din producţia mondială de petrol, au apărut zvonuri privind ciocniri între protestatari şi forţele de securitate. Principalele temeri de pe piaţa petrolului sînt legate de răspîndirea violenţelor către Arabia Saudită, cel mai mare producător şi exportator din lume, şi Iran, de asemenea un jucător important.

De ce a scumpit statul benzina

• Noile norme de aplicare a Codului Fiscal, apărute marţi în Monitorul Oficial, ajung să taxeze suplimentar carburanţii, în condiţiile în care benzina şi motorina se scumpesc oricum masiv, din cauza creşterii cotaţiilor barilului de ţiţei. Ministerul de Finanţe a accizat cantitatea de biocombustibil din motorină şi benzină, pentru că a fost obligat de legislaţia europeană să taxeze biocombustibilii. „Nu puteam da o facilitate pentru o chestiune care e obligatorie. Legea obligă producătorii la un anumit procent de biocombustibil. Anul acesta, de exemplu, trebuie să ajungă la 5% din unitatea de carburant vîndută. Pînă în 2018, 10% din litrul de combustibil trebuie să fie bio. Aceasta e o obligaţie la nivel de Uniune. Or, există Directiva 96/2003 care interzice acordarea de facilităţi fiscale pentru chestiunile obligatorii. De aceea a trebuit să eliminăm scutirea de acciză“, a declarat Dan Lazăr, secretar de stat din Ministerul Finanţelor. Premierul Emil Boc a solicitat din nou, zilele trecute, Consiliului Concurenţei să refacă analizele referitoare la creşterea preţurilor la carburanţi.
de: M.Ex.
 
< Precedent   Urmator >

Cauta AUTO

Marca
Model
Condit.
Oras
An -
Pret -
Carb.
Cutie
Culoare

Login


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Statistici

Vizitatori: 5885821
IP-ul tau: 54.227.186.112

       Anunturi Imobiliare Gratuite Case.AnunturiExpres.ro

Anunturi Gratuite

Anunturi On-Line Absolut gratuite | Mica si mare Publicitate
Anunturi Absolut Gratuite

 

sau


Monitorul Expres
Tipomagazin
Design by XXL All rights reserved
      Romanian Top66       Best-top Romania : Lista de top globala